Dlaczego dieta roślinna?
Naukowcy udowodnili, że diety, w których przeważają produkty roślinne mogą wspomagać profilaktykę, leczenie, a nawet prowadzić do odwrócenia rozwoju głównych przyczyn umieralności człowieka. Mowa tutaj o chorobach takich jak choroba wieńcowa, cukrzyca typu 2, czy nadciśnienie. W przypadku dusznicy bolesnej badania pokazały powiązanie stosowania diety roślinnej z redukcją liczby ataków o 90% w ciągu zaledwie kilku tygodni. W badaniach nad dietami roślinnymi, wśród uczestników grup interwencyjnych, odnotowano większą satysfakcję z przypisanego sposobu odżywiania w porównaniu z uczestnikami grup kontrolnych. Uczestnicy grup interwencyjnych zauważyli ponadto poprawę pracy układu trawiennego, zwiększenie ilości energii i sił witalnych, poprawę jakości snu, jak również znaczącą poprawę codziennego funkcjonowania oraz ogólnego stanu zdrowia fizycznego i psychicznego. Jak pokazują badania, odżywianie oparte na produktach roślinnych pomaga utrzymać zdrową masę ciała, prawidłowy poziom cukru we krwi oraz obniżyć poziom cholesterolu. Jednak pozytywny wpływ diet roślinnych na organizm człowieka nie ogranicza się tylko do zdrowia fizycznego. Dotyczy on także poprawy naszego stanu emocjonalnego i ogólnego samopoczucia, codziennego funkcjonowania, zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz łagodzenia objawów depresji i zaburzeń lękowych.
W badaniach naukowych udowodniono, że jedynym modelem żywieniowym, umożliwiającym odwrócenie rozwoju chorób serca jest dieta oparta na pełnowartościowych produktach roślinnych. Nawet jeśli byłaby to jedyna korzyść płynąca z przyjęcia tego sposobu odżywiania, potencjał powstrzymania choroby, która stanowi obecnie czołowego zabójcę ludzkości, już sam w sobie jest niezwykle znaczący. Jeśli dodatkowo weźmiemy pod uwagę fakt, że dieta roślinna może być skuteczna w profilaktyce, leczeniu i odwracaniu również innych chorób śmiertelnych, jasne staje się, że argumenty przemawiające za tym sposobem odżywiania są po prostu nie do przebicia.